Water Fresh Farm and Marketplace

Hopkinton, Massachusetts

WDA was retained to design a 6,400± square foot Farm Stand and associated improvements. The new 1-1/2 story wood-framed structure is located in the general footprint of the previously existing 6,000± square foot green house. The project entailed the redevelopment of the portion of the property dedicated to an agricultural use as a hydroponics facility that housed two large green houses. The property contains 13.0± acres of partially developed land that was subdivided, dedicating about 5.5 acres to the farm stand use, and also contains a small pond and wetland resources. WDA worked closely with the Town Planner, Conservation Commission and Design Review Committee throughout the concept and design development stages to obtain their input prior to finalizing the plans. The project proposes several Low Impact Development principles, including: integrating hydrology, thinking small, controlling stormwater at the source, utilizing simplified, non-structural stormwater management methods such as several small bio-retention cells (Rain Gardens) in the landscaping creating multi-functional landscape and infrastructure. In addition, rooftop runoff from the new Farm Stand will be directed to rain barrels that will be utilized for irrigation of landscaped areas. Native plantings have been incorporated into the design to reduce the need for fertilizer, pesticide, watering, and overall maintenance. The project has been designed to incorporate a crushed stone access drive in lieu of a bituminous concrete drive to reduce the impervious area that currently exists and minimizing drainage impacts that may result down stream as a result of redevelopment. During winter conditions, the textured surface will eliminate the need to apply sand, salt or other de-icing agents that may adversely impact water quality in the adjacent down stream wetlands. The parking spaces on the property are proposed to be constructed with crushed stone or are proposed as “green” spaces to be loamed and seeded. The handicapped accessible spaces are proposed as permeable pavers which will allow reduced runoff rates and continued groundwater recharge. The project received Site plan Approval from the Planning Board and an Order of Conditions from the Conservation Commission.